“In God we trust, All others must bring data.”  Edward Deming.

(Tanrı’ya güveniyoruz, diğer herkesin veri getirmesi gerekli.)

Veri Odaklı Liderlik (Data-Driven Leadership);  Günümüzde verinin önemi tartışılmaz, bu veriyi kullanarak liderlik etmek şüphesiz şirketleri başarıya götürecektir. 2020 yılına gelindiğinde, dijital dünya her 2 yılda bir, 2 katından fazla bir miktarda veri sonucu 44 trilyon gigabayt veri tutacak şekilde büyüyecek . Kablosuz sensörler, sanal ve arttırılmış gerçeklik uygulamaları ve milyarlarca cep telefonu gibi dijital platformlardan gelen bilgiler arttıkça, veri depolama kapasitesi de artacak. Aynı zamanda, bu depolamanın maliyeti de ters orantılı olarak düşmekte. Veriler, yaşadığımız dünyayı mümkün olan her şekilde şekillendirmeye başlamış durumda.

Liderlik, tüm profesyonel çalışanlarda aranması gereken bir özellik artık. Lider; bulunduğu çevreye yarar sağlayan, süregelen gelenekte köklü değişiklikler yapan, çevreyi yönetmek için, sorumluluğu; sezgi, zeka ve bilgiye dayalı karar ve uygulamalarla taşıyan kişidir. Lider; elindeki gücü kullanabilme kapasitesine bağlı olarak, çevresini etkileyen kişidir. Lider olarak, insanları yönetebilir, bir süreci yönetebilir, bir projeyi yönetebilir, en basiti görev tanımınız da ki işinizi yönetirsiniz.

“Liderler sorumludur,  hesap verir.”



Liderler sorumludur, karar verirler risk alırlar, sonuçlarını görürler.  Sorumluluk yoksa, liderlikten de söz edilemez. Veri odaklı bir lider, verilerin birbirine bağlı olduğunu, verilerin hesap verebilirliği sağladığını ve verilerin ölçülebileceğini kabul eder.  Dijital dünyada, müşterinizi, ürününüzü ve pazarınızı gerçekten tanımanın tek yolu bu olabilir.

“Veri odaklı liderler,  şirketlerinde veri kültürünü oluşturur.”

Bir şirket için veri odaklı bir kültür oluşturmak, sadece bir veri bilim ekibine sahip olmaktan daha fazlasıdır. Veri bilimcilerin işlerini yapabilmeleri için üst yönetim, altyapı oluşturmak, teknoloji kazanmak ve ilgili iş liderliği eğitimi vermek için zaman ve para yatırmaya istekli olmalıdır. Bu büyük veri (big data), veri analitiği ve veri bilimi yöntemlerini anlayan bir yönetim ekibi demektir. 

Geleceğimiz veri etrafında döndüğü için, karar vermeyi kolaylaştırmak, kuruluş genelinde verilere ve öngörülere erişim sağlanmalıdır. Daha sonra, karar vericilerin (Liderlerin), veri bilimi ekibi tarafından analiz veya raporları beklemeleri gerekmez. Verilerin daha fazla çalışana ulaşmasıyla, daha fazla perspektif ve çığır açan görüşler arttırılabilir.

Bir şirketin yatırım yapması, istihdam sağlaması, alacağı stratejik kararlar, büyüme küçülme politikaları, yeni pazarlara yeni ürünlere girmesi gibi tüm durumlarda verilerin kullanılması gerekir.  Ölçülen başarısızlık, ölçülen başarı kadar iyidir ve şirket için ölçülmemiş başarıdan daha iyidir.


Dr. İlker Karademir

Lisans eğitimimi 2005 yılında Kocaeli Üniversitesi, Metalurji & Malzeme Mühendisliği 'nde tamamladıktan sonra, iş hayatına Kalite Sistemleri Denetçisi olarak başladım. Daha sonra Otomotiv, İnşaat, Mobilya, Demir-Çelik gibi farklı sektörlerde önde gelen yerli ve yabancı şirketlerde Kalite Müdürü olarak çalıştım. Aynı zamanda 2010 yılında Maltepe Üniversitesi ,Yönetim-Organizasyon alanında yüksek lisansımı tamamladım. Yine işletme yönetimi alanında 2022 yılında doktora eğitimimi tamamladım. Halen global bir şirkette Sürekli İyileştirme ve Operasyonel Mükemmellik Müdürü olarak çalışmaktayım.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir