Kurumsal görünürlük / bilinirlik bir şirketin pazardaki müşteriler tarafından aşina olma algılanma ölçüsüdür. Markaların ölçekleri ne olursa olsun yarattıkları algı ve kurumsal kimlik doğrudan marka değerini etkiler. Logo tasarımı, renk, kullanılan font ve dahası markanın algılanmasını ve hatırlanmasını sağlar. Yaratıcılık, ileri görüşlülükle beraber markaya dair en küçük görsel veya görsel kesiti markayı yani dolayısıyla kurumu hatırlanabilir / bilinir hale getirir.

Marka / kurumsal bilinirlik kavramı ile markanın tüketici ile kurduğu ilişki açıklanmaya çalışılır. Böylece, tüketicilerin markayı tanımlayabilme veya tanıyabilme yeteneği ortaya çıkarılır. Bir diğer ifade ile marka /kurum bilinirliği tüketicinin aklına marka /kurum isminin gelmesi ile ilişkilidir.

Yanda gördüğünüz logoların hangi firma / markalara ait olduğunu anlamak çok zor olmasa gerek…

Marka bilinirliği dediğimiz zaman değerlendirmemiz gereken iki nokta vardır. Bunlar ”marka tanıma” ve “marka hatırlama” diye tanımladığımız ve marka bilinirliğini oluşturan iki temel parçadır.

Marka tanıma: Tüketicinin önceki bir deneyimi markada onaylayabilme yeteneği olarak açıklanabilir.
Marka hatırlama: Belli bir ürün kategorisi söz edildiğinde tüketicilerin, belleklerinden o markayı bulup çıkarabilme ya da markayı ve niteliklerini doğru bir şekilde hatırlayabilme yeteneğidir.

Kurumsal bilinirliği arttırmak için şirketler bazı araçlara ihtiyaç duyarlar. Bilinirlik kampanyalarının başarıya ulaşabilmesi için, birden fazla platform ve aracın sinerjik olarak kullanılması gereklidir.

Görünürlük unsurları neler olabilir?
Alan Tabelası, Afiş/ Billboard, Aktiviteler, Anı Plaketleri, Araç Etiketi, Banner, Basın Duyuruları, Röportajlar, Bülten/e-bülten, El İlanı/ Broşür, Fotoğraflar, Video Çekimleri, TV Reklamı, Katalog, Kurumsal Yazışmalar, Promosyon Malzemeleri, Web sayfası, Logolar vb.

marka bilinirliği ile ilgili görsel sonucu

Görünürlük kampanyalarına neden ihtiyaç duyulur?
Her kurum veya markanın, orta ve uzun vadedeki pazarlama hedeflerini gerçekleştirebilmesi için, hedef kitlede yeterli bilinirlik seviyesine ulaşması gereklidir. Bunun nedeni, tüketicilerin, ürün ne kadar iyi olursa olsun tanımadıkları ve/veya güven duymadıkları ürünlere ilgi göstermemeleridir. Dolayısıyla, tanınmamış bir marka için gerçekleştirilen bir satış kampanyasının, çok tanınan bir marka için gerçekleştirilen kampanyadan daha kötü sonuç vermesi kaçınılmazdır. Aynı bütçe ve içerikle gerçekleştirilse bile, tanınmayan markanın performansı daha düşük olacaktır. Dolayısıyla, her marka ve kurum için uzun vadeli bilinirlik ve güven oluşturmak stratejik önem taşır, bunun en iyi araçlarından biri de süreklilik arz eden bilinirlik kampanyalarının gerçekleştirilmesidir. Bilinirlik kampanyalarında, aşağıdaki amaç ve hedefler olabilir:


• Dönemsel kampanya/fırsat duyuruları
• Marka/ürün lansman kampanyaları
• Mevcut müşterilere tekrarlanan satış gerçekleştirmeyi hedefleyen kampanyalar
• Kurumsal iletişime yönelik duyurular
• Müşteri sadakatini artırmaya yönelik kampanyalar

Görünürlüğü/ Bilinirliği nasıl artırırsınız?
Çevrimiçi reklam ve pazarlama araçları, bilinirlik kampanyaları için etkin ve ölçeklenebilir olmaları dolayısıyla birçok ürün ve hizmet için çok etkin imkânlar sağlamaktadır. Tipik bir çözüm aşağıdaki hizmetleri içerebilecektir.

Pazarlama Danışmanlığı: Strateji her şeyin başında gelir. Bilinirlik artırmaya yönelik çalışmalarınızda, alacağınız profesyonel Pazarlama Danışmanlığı sayesinde, doğru stratejilerle yola çıkacak ve sonuca daha hızlı ulaşırsınız.

Google Görüntülü Reklam Ağı’nda Reklam: Google Görüntülü Reklam Ağı, çok geniş erişimi ve gelişmiş hedefleme imkanlarıyla, hedef kitlenize ulaşmanın uygun yollarından biridir. Arama reklamlarıyla elde edilemeyen, belki o anda arayış içinde olmasa bile, ürünümüzle ilgilenebilecek kullanıcılara ulaşmamıza olanak tanır.

YouTube Video Reklamları: YouTube video reklamları, video içeriğin gücünü kullanabildiğiniz, çok daha fazla bilgilendirme/eğlendirme potansiyeli ile, diğer reklam format ve mecralarıyla elde edemeyeceğiniz sonuçlara ulaşmanıza olanak verir.

Yeniden Pazarlama Kampanyaları: Bilinirlik kampanyalarının etkisinin artırılması için, özellikle Görüntü Reklam Ağı kampanyalarının Yeniden Pazarlama Kampanyaları ile desteklenmesi gereklidir. Böylece ürünümüzle ilgilenen kullanıcılara daha özel mesajlarla ulaşılabilir ve gerçekleştirilen kampanyaların getiri/yatırım oranı ciddi şekilde yükseltilebilmektedir.

Facebook Reklam Kampanyaları: Facebook, sahip olduğu yüksek erişim ve hedefleme özellikleriyle, hemen hemen her türlü hedef kitleye erişim için kullanılabilecek bir reklam mecrasıdır. Görsel ve video reklamlar ile hedef kitlenizle iletişime geçebilir, Facebook’un dönüşüm izleme ve yeniden pazarlama özellikleriyle getiri/yatırım oranını yükseltilebilir.

dijital marketing ile ilgili görsel sonucu

Google Arama Sayfasında Reklam: Google arama reklamları, kullanıcının ihtiyaç duyduğu anda kendisine reklamınızı gösterebilmenize olanak tanıdığı için, etkileşim oranı çok yüksek olan reklamlardır ve bilinirlik kampanyalarını destekleyici olarak kullanımı düşünülmelidir. Böylece, marka ve ürününüzle ilgilenen kullanıcıların sizi Google’da aramaları durumunda, bulmalarını ve satış oluşma ihtimali arttırılmış olur.

Dönüşüm İzleme: Dönüşüm izleme, hangi platformda olursa olsun, reklamlarınızın performansının izlenmesi ve iyileştirilmesi için kullanımı gerekli bir özelliktir. Böylece, reklam kampanyalarınızın getirisini ve getiri/yatırım oranını öğrenmeniz mümkün olmaktadır.

Web Analitik Çalışmaları: Web sitenizi kaç kişi ziyaret ediyor, bu ziyaretçiler hangi kaynaklardan geliyor, alışveriş yapıyorlar mı, en çok alışveriş hangi ziyaretçilerden kaynaklanıyor, site içi trafik akışında problemler var mı vb. soruların cevabını bulmak için yapılan çalışmalardır.

Bazen bir işletmenin kurumsal markalarının rengi bile tüketicinin onu tanımasını sağlar. Kurumsal bilinirlik bu noktada kurumsal marka kavramını beraberinde getirir. Kurumsal marka, bir işletmenin kimliğinden doğan ve marka konumlandırmasıyla ifade edilen maddi manevi değerleridir. Marka itibarı, bir işletmenin ortaklarıyla mutabakatıdır. Kurumsal marka ile ürün markaları birbirine benzer özellikler taşırlar.


Dr. İlker Karademir

Lisans eğitimimi 2005 yılında Kocaeli Üniversitesi, Metalurji & Malzeme Mühendisliği 'nde tamamladıktan sonra, iş hayatına Kalite Sistemleri Denetçisi olarak başladım. Daha sonra Otomotiv, İnşaat, Mobilya, Demir-Çelik gibi farklı sektörlerde önde gelen yerli ve yabancı şirketlerde Kalite Müdürü olarak çalıştım. Aynı zamanda 2010 yılında Maltepe Üniversitesi ,Yönetim-Organizasyon alanında yüksek lisansımı tamamladım. Yine işletme yönetimi alanında 2022 yılında doktora eğitimimi tamamladım. Halen global bir şirkette Sürekli İyileştirme ve Operasyonel Mükemmellik Müdürü olarak çalışmaktayım.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir